Muffinki z jagodami
U
mnie muffinki powstają z potrzeby chwili i kiedy nie mam za wiele czasu by coś
upiec. Łatwo,szybko i smacznie. Dodatek oleju sprawia,że są miękkie,puszyste i
lekko wilgotne,a owoce dodają im niesamowitego smaku.Tym razem miałam pod ręką
jagody więc są jagodowe.
Jajka ucieramy za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek,szczyptę soli oraz olej. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Papilotki do muffinek umieszczamy w specjalnych formach do wypieku babeczek. Na dno każdej papilotki wlewamy trochę ciasta,wsypujemy po łyżce jagód,nalewamy porcję ciasta i znów jagody. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości,wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem każdą muffinkę.
4 jajka
2 szkl. mąki tortowej
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szkl. jagód
Jajka ucieramy za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek,szczyptę soli oraz olej. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Papilotki do muffinek umieszczamy w specjalnych formach do wypieku babeczek. Na dno każdej papilotki wlewamy trochę ciasta,wsypujemy po łyżce jagód,nalewamy porcję ciasta i znów jagody. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości,wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem każdą muffinkę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.