Kruche ciasto z malinami,jeżynami i budyniową pianką
Bardzo lubimy to ciasto więc piekę je z różnymi owocami.
Dziś zrobiłam z malinami i jeżynami.
Dziś zrobiłam z malinami i jeżynami.
ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami
ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię
spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę
wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na
tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na
złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do
całkowitego wystudzenia.
pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
ponadto:
150 g malin
150 g jeżyn
cukier puder do oprószenia
cukier puder do oprószenia
Kiedy
podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na
sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier
wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli
wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się
rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na
podpieczony,zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać owoce delikatnie wciskając je w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą
część zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut.
Wyjąć, przestudzić, można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Wyjąć, przestudzić, można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.