Ciasto migdałowe z gruszkami i figami

Och,jak ja lubię jesienne wypieki. Dziś główną rolę grają gruszki i figi zatopione w migdałowym cieście.












3 jajka
120 g cukru
1 łyżeczka cukru migdałowego
170 g mąki tortowej
70 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki oleju
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 duże gruszki
4 figi
3 łyżki płatków migdałowych

Jajka ucieramy z cukrami na biało,dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą,szczyptę soli,mielone migdały,jogurt i olej. Miksujemy na gładkie ciasto. 
Tortownicę o śred. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto. 
Na cieście układamy obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki oraz figi. Na wierzchu ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.

















Komentarze

Popularne posty