Ciasto migdałowe z gruszkami i figami
Och,jak ja lubię jesienne wypieki. Dziś główną rolę grają gruszki i figi zatopione w migdałowym cieście.
Jajka ucieramy z cukrami na biało,dodajemy
mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą,szczyptę soli,mielone migdały,jogurt i olej.
Miksujemy na gładkie ciasto.
Tortownicę o śred. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto.
Na cieście układamy obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki oraz figi. Na wierzchu ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.
3 jajka
120 g cukru
1 łyżeczka cukru
migdałowego
170 g mąki
tortowej
70 g mielonych
migdałów
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki oleju
3 łyżki jogurtu
naturalnego
2 duże gruszki
4 figi
3 łyżki płatków
migdałowych
Tortownicę o śred. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto.
Na cieście układamy obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki oraz figi. Na wierzchu ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.