Crumble z jeżynami i budyniem
Jeżyny i budyń zapiekane pod jaglaną kruszonką to świetny deser na wrześniowy podwieczorek.
Z mleka odlać 1/2 szklanki,wymieszać z budyniem i cukrem,resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.
Z masła,cukru,płatków zrobić kruszonkę.
Przygotować naczynia do zapiekania (ja użyłam 2 małe 9 cm kokilki + 1 okrągłą 18 cm formę ),każdą wysmarować masłem.
Do każdej kokilki nałożyć porcję budyniu,na to owoce i wszystko obficie posypać kruszonką.
Napełnione kokilki wstawić do nagrzanego do 200* C piekarnika i zapiekać 20 minut.
400 ml mleka
1 budyń
śmietankowy
1 łyżka cukru
kruszonka:
70 g zimnego
masła
2 łyżki cukru
trzcinowego
3 łyżki płatków
jaglanych Kupiec
1 łyżka mąki
pszennej
1 łyżka cukru z
wanilią
ponadto:
300 g jeżyn
Z mleka odlać 1/2 szklanki,wymieszać z budyniem i cukrem,resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.
Z masła,cukru,płatków zrobić kruszonkę.
Przygotować naczynia do zapiekania (ja użyłam 2 małe 9 cm kokilki + 1 okrągłą 18 cm formę ),każdą wysmarować masłem.
Do każdej kokilki nałożyć porcję budyniu,na to owoce i wszystko obficie posypać kruszonką.
Napełnione kokilki wstawić do nagrzanego do 200* C piekarnika i zapiekać 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.