Crumble z jeżynami i budyniem

Jeżyny i budyń zapiekane pod jaglaną kruszonką to świetny deser na wrześniowy podwieczorek.










400 ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru

 
kruszonka:
70 g zimnego masła
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki płatków jaglanych Kupiec
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru z wanilią

ponadto:
300 g jeżyn


Z mleka odlać 1/2 szklanki,wymieszać z budyniem i cukrem,resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.

Z masła,cukru,płatków zrobić kruszonkę.
Przygotować naczynia do zapiekania (ja użyłam 2 małe 9 cm kokilki + 1 okrągłą 18 cm formę  ),każdą wysmarować masłem.
Do każdej kokilki nałożyć porcję budyniu,na to owoce i wszystko obficie posypać kruszonką.

Napełnione kokilki wstawić do nagrzanego do 200* C piekarnika i zapiekać 20 minut.



 















Komentarze

Popularne posty