Sernik z malinami i jeżynami

W ostatni dzień września zapraszam na urodzinowy sernik .

 




















Spód sernika:
300 g herbatników kakaowych
90 g masła


 Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i zmiksować na proszek,dodać roztopione masło,wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy dokładnie ugniatając łyżką.
Wstawić do lodówki na 20 minut.
 Masa twarogowa:
700g twarogu sernikowego w wiaderku
4 jajka
  3/4 szklanki  drobnego cukru
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru z wanilią
 2 budynie malinowe po 40 g
150 g malin
150 g jeżyn


Żółtka utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać twaróg i na końcu śmietanę. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową. Wlać na przygotowany spód ciasteczkowy i  powtykać owoce w masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach.
Po wystudzeniu
sernik polukrować  i ozdobić malinami oraz jeżynami.













Komentarze

Popularne posty