Serniczki z porzeczkami

Śniadanie nie musi być nudne. Kanapki są dobre,ale takie placuszki wcale nie są gorsze. Lubię urozmaicone śniadania więc różnego typu placuszki czy naleśniki pojawiają się u nas często.
 Dziś zapraszam na serniczki nazywane też syrnikami. Do serniczków możemy użyć różnych owoców,ja dałam porzeczki,bo akurat mam ich spory zapas.










250 g twarogu półtłustego
2 jajka
1 budyń śmietankowy (64g)
2 łyżki cukru trzcinowego
szklanka mrożonych czerwonych porzeczek
olej kokosowy do smażenia

Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka,cukier i proszek budyniowy. Dokładnie wszystko wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową oraz mrożonymi porzeczkami (trochę porzeczek zostawić do dekoracji).
Rozgrzać patelnię ,roztopić łyżkę oleju kokosowego i nakładać małe porcje ciasta tworząc niewielkie placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony. 
Placuszki podawać ciepłe,prosto z patelni oprószone pudrem cukrem i posypane porzeczkami.









Komentarze

Popularne posty