Deserki truskawkowo-jogurtowe

Na upalne czerwcowe dni polecam truskawkowe orzeźwienie w postaci zimnego deseru z lodówki.








 warstwa truskawkowa:
250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody 

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić i zmiksować z truskawkami. 
Masę wylać do foremek silikonowych i odstawić do stężenia.

warstwa jogurtowa:
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 galaretka krystaliczna
200 ml gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić i zmiksować z jogurtem, wylać na warstwę truskawkową.
Deserki chłodzić w lodówce kilka godzin.
 Przed wyłożeniem foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie wtedy bez problemu deserki wyjdą z foremek.




Komentarze

Popularne posty