Drożdżówki z budyniem i truskawkami
W sezonie truskawkowym drożdżówki muszą być!
A rzecz to wiadoma,że wszystko co z truskawkami najlepsze jest 😀 🍓🍓🍓
Ugotować budyń i odstawić do przestygnięcia.
Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt.
Budyń rozsmarować po środku,posypać pokrojonymi truskawkami i założyć boki do góry zamykając zawartość. Nożem pokroić szerokie paski i dwukrotnie każdy skręcić.
Zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika.
Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować.
Z tej porcji wyszło 12 zakręconych drożdżówek.
A rzecz to wiadoma,że wszystko co z truskawkami najlepsze jest 😀 🍓🍓🍓
ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
40 g drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
40 g drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
na budyń:
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
na budyń:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy 40g
2 łyżki cukru
200 g truskawek
1 budyń waniliowy 40g
2 łyżki cukru
200 g truskawek
Ugotować budyń i odstawić do przestygnięcia.
Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt.
Budyń rozsmarować po środku,posypać pokrojonymi truskawkami i założyć boki do góry zamykając zawartość. Nożem pokroić szerokie paski i dwukrotnie każdy skręcić.
Zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika.
Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować.
Z tej porcji wyszło 12 zakręconych drożdżówek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.