Zupa warzywna z makaronem

W okresie zimowym należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości warzyw. Te z mrożonek doskonale nadają się do przygotowania szybkich zup i innych potraw. Dzisiejszą zupę dodatkowo wzbogaciłam świeżą cukinią i selerem naciowym,a dla sytości dorzuciłam nieco makaronu.



















200 g mrożonej mieszanki (kalafior,brokuł,marchewka)
150 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
3 łodygi selera naciowego
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
150 g makaronu rurki
1 litr bulionu ew. wody
sól
świeżo mielony pieprz
listek laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego



W garnku rozgrzać oliwę,dodać drobno posiekaną cebulę,przesmażyć chwilę,po czym dodać posiekany czosnek,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Wrzucić mrożoną włoszczyznę oraz mieszankę z kalafiorem. Smażyć kilka minut mieszając zawartość. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 15-20  minut. 
W międzyczasie posiekać cukinię,seler naciowy . Dodać do zupy posiekane warzywa oraz makaron,gotować do miękkości makaronu ok.8-10 minut.
 Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem.



Komentarze

Popularne posty