Klopsiki rybne w zalewie octowej

Do tej pory klopsiki w zalewie octowej robiłam z mięsa mielonego. Dziś postanowiłam wypróbować rybę. Uwierzcie mi, te z dorsza smakują wyśmienicie :) 





500 g świeżej ryby (użyłam filet z dorsza)

1 posiekana cebula przesmażona na maśle
1 jajko
1 bułka namoczona w wodzie
sól i pieprz do smaku
bułka tarta

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 cebula pokrojona w piórka
kilka kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy


Rybę zmielić lub drobno posiekać,dodać przesmażoną cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,przyprawy oraz jajko. Wyrobić dłońmi na gładką masę,uformować nieduże kulki,obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.

Składniki zalewy zagotować.
W słoiku ułożyć klopsiki,zalać gorącą zalewą,zamknąć słój i odstawić przynajmniej na dobę by smaki się przegryzły.







Komentarze

Popularne posty