Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką

Dynia rozgościła się w mojej kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie.




200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej
1 łyżka miodu naturalnego
1 jajko
2 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta kardamonu
1/4 łyżeczki soli morskiej

rozczyn:
20 g drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej

ponadto:
1 żółtko
2 łyżki mleka
czarnuszka do posypania bułek


 Z mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon i pure. Wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto po czym odrywać kawałki i formować w dłoniach bułeczki. 
Bułeczki ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,odstawić na 15 minut aby trochę podrosły. 
Żółtko roztrzepać z mlekiem,posmarować bułki i każdą posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut. Upieczone bułki ostudzić na kratce kuchennej.



















Komentarze

Popularne posty