Sernik dyniowy
Ten sernik to takie jesienne słońce na talerzu a to za sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła.
Białka
ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku.
Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie
wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć
(tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika
nagrzanego do 180* i piec 30 minut.
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt.
W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami i budyniem,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa serowa będzie zimna sernik wstawić jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch zetrzeć czekoladę.
biszkopt:
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
masa serowa:
500 g mielonego twarogu
250 g puree z dyni
100 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
1/4 szkl. mleka
2 jajka
2 budynie śmietankowe
ponadto:
4 kostki czekolady deserowej
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt.
W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami i budyniem,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa serowa będzie zimna sernik wstawić jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch zetrzeć czekoladę.
Apetyczny! Podobny właśnie siedzi w moim piekarniku:)
OdpowiedzUsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń