Gulasz z indyka i dyni
Aromatyczny i rozgrzewający posiłek na chłodne jesienne dni. Gulasz zrobiłam z mięsa indyka i dyni,z dodatkiem papryki i świeżego imbiru który dodał mu właściwości rozgrzewających i nieco pikanterii.
Filet pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie rumiane,dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przyrumienić,zalać bulionem,przykryć patelnię i dusić 10 minut. Paprykę pozbawić nasion,pokroić w kostkę i dodać do mięsa,dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię,starty imbir,doprawić do smaku przyprawami. Gotować kilka minut do momentu aż dynia zmięknie. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowaną kaszą lub ryżem.
Gulasz zmieszałam z ugotowaną kaszą owsianą i powstało bardzo sycące danie.
400 g filetu z piersi indyka
300 g obranej dyni
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta chili cayenne
sól
świeżo mielony pieprz
2 szkl. bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
natka pietruszki
Gulasz zmieszałam z ugotowaną kaszą owsianą i powstało bardzo sycące danie.
Ale super przepis! Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/
OdpowiedzUsuń