Orzechowa Pani Walewska

Pani Walewska znana też pod nazwą Pychotka dziś u mnie w wersji z orzechami,powidłami i masą waniliową.





 ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka proszku do pieczenia
250 g masła
4 żółtka
  beza:
4 białka +2 od kremu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 łyżka cukru z wanilią

krem budyniowy:
500 ml mleka
250 g masła
2 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka

ponadto:
słoik powideł śliwkowych 
200 g posiekanych orzechów włoskich




Ciasto:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie powidłami. Przełożyć do blaszek i piec  ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 150 st.
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
 Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii.
Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin,a najlepiej kroić następnego dnia kiedy dobrze zmiękną jego warstwy.









Komentarze

Popularne posty