Orzechowa Pani Walewska
Pani Walewska znana też pod nazwą Pychotka dziś u mnie w wersji z orzechami,powidłami i masą waniliową.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie powidłami. Przełożyć do blaszek i piec ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 150 st.
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii.
Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin,a najlepiej kroić następnego dnia kiedy dobrze zmiękną jego warstwy.
ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka proszku do pieczenia
250 g masła
4 żółtka
beza:
4 białka +2 od kremu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 łyżka cukru z wanilią
krem budyniowy:
500 ml mleka
250 g masła
2 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
ponadto:
słoik powideł śliwkowych
200 g posiekanych orzechów włoskich
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie powidłami. Przełożyć do blaszek i piec ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 150 st.
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii.
Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin,a najlepiej kroić następnego dnia kiedy dobrze zmiękną jego warstwy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.