środa, 24 sierpnia 2016

Ekstrakt waniliowy


 Warto mieć w swojej kuchni taki aromatyczny i przede wszystkim naturalny dodatek,który nada naszym deserom,wypiekom a nawet potrawom wspaniałego waniliowego aromatu.









2-3 laski wanilii
200 ml wódki

Laski wanilii przekroić wzdłuż, nie wydłubywać nasionek. Włożyć do małej butelki i zalać wódką. Laski muszą być całkowicie zanużone w alkoholu. Z czasem ekstrakt będzie nabierał coraz ciemniejszej barwy. Mocnego aromatu nabierze w około dwa tygodnie. Po zużyciu części ekstraktu można dolać wódki. Na bieżąco można też ekstrakt wzmacniać dokładając nowe laski. Ja zazwyczaj dorzucam takie, z których wyskrobałam nasionka do innych celów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.