Pierogi z twarogiem

Dziś na obiad serwuję pierogi z słodkim nadzieniem twarogowym
















 ciasto:
400 g mąki pszennej
1 szkl. gorącej wody
1 żółtko
1 łyżka oliwy
sól

farsz:
250 g półtłustego twarogu
2 żółtka
1 łyżka cukru



Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka i cukier,utrzeć na gładką masę.
 Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut. 

Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta.
Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
 Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką.















Komentarze

Popularne posty