Dyniowe rogaliki z budyniem czekoladowym

Październik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas  dyniowego puree  zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie.








ciasto:
 500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży 
3 łyżki ciepłego mleka
3 żółtka
200 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią i kardamonem
1 szkl. puree z dyni
szczypta soli

ponadto:
600 ml mleka 
1 budyń czekoladowy na 3/4 l
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru

lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka masła 
2 łyżki gorącej wody
3 kostki czekolady deserowej

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru,odstawić na kilka minut by zaczęły pracować.
Do miski wsypać mąkę ,resztę cukru,cukier z wanilią i kardamonem,dodać szczyptę soli i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,na koniec dodać puree z dyni. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 

Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. Budyń,kakao oraz cukier rozpuścić w odlanej porcji mleka,wlać na wrzątek i ugotować gęsty budyń. Budyń odstawić do wystygnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować tworząc koło,które należy pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć porcję budyniu,zwinąć ciasno formując rogalika.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec 20 minut w temp. 180*C,po upieczeniu wystudzić. 
Puder cukier,wodę i masło utrzeć na gęsty lukier i udekorować nim rogale. Na jeszcze mokry  lukier nałożyć posiekaną czekoladę.









Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty