Fantazja piernikowa

Piernikowy biszkopt,galaretka porzeczkowa i cytrynowa pianka z brzoskwiniami to taka moja świąteczna fantazja.










biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju z pestek winogron

galaretka porzeczkowa:
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
500 ml gorącej wody
słoik czarnej porzeczki w syropie ( o poj.300 ml)

pianka:
500 ml śmietanki 36%
2 galaretki cytrynowe
500 ml gorącej wody 
6 połówek brzoskwiń z puszki

ponadto:
4 kostki czekolady deserowej

 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dosypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę połączyć z przyprawą,proszkiem i kakao,przesiać do ubitych jaj,dodać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym.25/35 cm,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 minut. Biszkopt wystudzić.
Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki.
Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin. 
Przed podaniem zetrzeć na wierzch czekoladę.








Komentarze

Popularne posty