Fantazja piernikowa
Piernikowy biszkopt,galaretka porzeczkowa i cytrynowa pianka z brzoskwiniami to taka moja świąteczna fantazja.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dosypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę połączyć z przyprawą,proszkiem i kakao,przesiać do ubitych jaj,dodać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym.25/35 cm,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 minut. Biszkopt wystudzić.
Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki.
Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin.
Przed podaniem zetrzeć na wierzch czekoladę.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju z pestek winogron
galaretka porzeczkowa:
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
500 ml gorącej wody
słoik czarnej porzeczki w syropie ( o poj.300 ml)
pianka:
500 ml śmietanki 36%
2 galaretki cytrynowe
500 ml gorącej wody
6 połówek brzoskwiń z puszki
ponadto:
4 kostki czekolady deserowej
Mąkę połączyć z przyprawą,proszkiem i kakao,przesiać do ubitych jaj,dodać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym.25/35 cm,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 minut. Biszkopt wystudzić.
Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki.
Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin.
Przed podaniem zetrzeć na wierzch czekoladę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.