czwartek, 3 listopada 2016

Przyprawa do piernika

Powoli nadchodzi czas piernikowych wypieków więc trzeba zrobić zapas aromatycznej przyprawy.




  
50 g kory cynamonu
10 g goździków
5 g ziaren kardamonu
5 g ziaren anyżu
3 g gałki muszkatołowej
5 g nasion kolendry
5 g ziaren ziela angielskiego
3 g ziaren czarnego pieprzu
5 g mielonego imbiru

Korę cynamonu pokruszyć na drobne kawałki i zmielić w młynku,który używamy do mielenia pieprzu. Zmielić również pozostałe ziarna,nasiona kolendry i goździki. Zmieszać ze sobą wszystkie przyprawy i zamknąć w szczelnym pojemniku by nie zwietrzał ich aromat. Stosować w różnych ilościach na potrzeby piernikowych wypieków.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.