Słodkie jajka wielkanocne
Święta Wielkanocne tuż tuż więc dzielę się pomysłem i przepisem na kolorowe ciasteczka w kształcie jajek,które będą wspaniałą ozdobą świątecznego stołu i koszyczka.
Ciasteczka można upiec i udekorować wcześniej. Do dekoracji zaproście dzieci niech też mają swój udział w świątecznych przygotowaniach.
500 g mąki tortowej
250 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka kwaśnej śmietany
do dekoracji ciasteczek:
1 białko
200 g cukru pudru
kolorowe barwniki spożywcze
kolorowe posypki
Mąkę
przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrami i proszkiem. Posiekać zimne
masło,połączyć z mąką,dodać żółtka,jajko i śmietanę. Zagnieść
ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na
godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremkami w kształcie jajek wycinać ciasteczka (użyłam 3 foremek różnej wielkości).
Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Ostudzone ciasteczka ozdobić lukrem i posypkami.
Lukier:
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Gotowy lukier podzielić na kilka części i każdą wymieszać z innym barwnikiem.
Ciasteczka można upiec i udekorować wcześniej. Do dekoracji zaproście dzieci niech też mają swój udział w świątecznych przygotowaniach.
500 g mąki tortowej
250 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka kwaśnej śmietany
do dekoracji ciasteczek:
1 białko
200 g cukru pudru
kolorowe barwniki spożywcze
kolorowe posypki
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremkami w kształcie jajek wycinać ciasteczka (użyłam 3 foremek różnej wielkości).
Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Ostudzone ciasteczka ozdobić lukrem i posypkami.
Lukier:
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Gotowy lukier podzielić na kilka części i każdą wymieszać z innym barwnikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.