Eklerki z kremem budyniowym
Takie małe co nieco do niedzielnej kawki.
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli,zdjąć z ognia,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 2x6 cm.
Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić.
Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Krem przełożyć do rękawa i napełnić upieczone korpusy. Złożyć eklerki i ozdobić płynną czekoladą.
ciasto:
250 ml wody
125 g masła
1 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
4 jajka
krem budyniowy:
500 ml mleka
250 g masła
2 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
ponadto:
100 g czekolady deserowej
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli,zdjąć z ognia,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 2x6 cm.
Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić.
Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Krem przełożyć do rękawa i napełnić upieczone korpusy. Złożyć eklerki i ozdobić płynną czekoladą.

Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.