Gołąbki grzybowe w czerwonej kapuście
Kasza gryczana,suszone grzyby i pieczarki,wszystko to otulone liśćmi czerwonej kapusty i polane aromatycznym grzybowym sosem.
główka czerwonej
kapusty
pół szklanki
kaszy gryczanej palonej
300 g
pieczarek
garść
suszonych grzybów
1 cebula
pęczek natki
pietruszki
1 łyżka
masła
sól
świeżo
mielony pieprz
250 ml
bulionu warzywnego
50 ml
śmietanki
1 łyżka mąki
Grzyby
suszone kilka godzin wcześniej dobrze wypłukać i zalać wodą. Po tym czasie
odcedzić a wodę po moczeniu zostawić.
Kapustę
włożyć do lekko zakwaszonej wrzącej wody,gotować 10 minut i kolejno
pościągać liście. Osuszyć i powycinać grube nerwy.
Kaszę
ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Pieczarki
oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę
drobno posiekać .Na patelni roztopić masło ,dodać posiekaną cebulę i
krótko przesmażyć. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć do momentu
odparowania wody. Dodać kaszę,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz
dodać posiekaną natkę.
Na liściach
kapusty rozłożyć farsz i ciasno pozwijać. Gołąbki ułożyć w garnku,
zalać wodą w której moczyły się grzyby (ok. 250 ml) i bulionem.
Gotować pod przykryciem 30 minut.
Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać
do bulionu. Sos podać do gołąbków.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.