Gołąbki grzybowe w czerwonej kapuście

Kasza gryczana,suszone grzyby i pieczarki,wszystko to otulone liśćmi czerwonej kapusty i polane aromatycznym grzybowym sosem.






główka czerwonej kapusty

pół szklanki kaszy gryczanej palonej

300 g pieczarek

garść suszonych grzybów

1 cebula

pęczek natki pietruszki

1 łyżka masła

sól

świeżo mielony pieprz

250 ml bulionu warzywnego

50 ml śmietanki

1 łyżka mąki



Grzyby suszone kilka godzin wcześniej dobrze wypłukać i zalać wodą. Po tym czasie odcedzić a wodę po moczeniu zostawić.

Kapustę włożyć do lekko zakwaszonej wrzącej wody,gotować 10 minut i kolejno pościągać liście. Osuszyć i powycinać grube nerwy.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.

Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Cebulę drobno posiekać .Na patelni roztopić masło ,dodać posiekaną cebulę i krótko przesmażyć. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody. Dodać kaszę,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę.






Na liściach kapusty rozłożyć farsz i ciasno pozwijać. Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą w której moczyły się grzyby (ok. 250 ml)  i bulionem. Gotować pod przykryciem 30 minut.





 Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Sos podać do gołąbków.







Komentarze

Popularne posty