Pszenne bułki śniadaniowe

Domowa piekarenka poleca -pszenne bułeczki śniadaniowe, pyszne i chrupiące :)





500 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

2 łyżki oleju z pestek winogron

1 szklanka letniej wody

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru 


Do miski wsypać mąkę. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki dodać do mąki i zagnieść ciasto ,uformować kulę  i oprószyć delikatnie mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min. Po tym czasie z ciasta uformować niewielkie bułeczki, (wyszło 8 szt) ,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i zaczekać ok.15 min. aż wyrosną. Bułeczki naciąć tępą stroną noża i piec w rozgrzanym piekarniku 200 'ok. 20 min. 













Komentarze

Popularne posty