Makowa gwiazda




 600 g mąki tortowej

250 ml ciepłego mleka

40 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
1 jajko + 1 do posmarowania
100 g roztopionego masła
pół puszki gotowej masy makowej

Z mleka 1 łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn.
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i wbić jajko i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwa równe koła.
Na jednym rozsmarować masę makową, przykryć drugim. Na środku położyć małą miseczkę i ostrym nożem ponacinać równe trójkąty ( u mnie wyszło 16)
Biorąc parami wywinąć dwukrotnie i zlepić rogi. Gotową gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w 190 *C
Ostudzone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.



Komentarze

Popularne posty