Orzechowiec przekładany kremem budyniowym
Tej jesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki.
Z podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować z cukrem. Obie mąki i żółtka rozprowadzić w odlanym mleku,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Budyń wystudzić po czym utrzeć z masłem na puszysty krem dodając podczas ucierania ekstrakt z wanilii.
Gotowym kremem przełożyć orzechowe biszkopty zostawiając trochę kremu na posmarowanie góry ciasta. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki po czym pokroić w kostkę.
orzechowy biszkopt:
8 białek
5 żółtek
3/4 szkl. cukru
200 g mielonych orzechów włoskich
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
krem:
500 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru z wanilią
200 g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
ponadto:
50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki.
Z podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować z cukrem. Obie mąki i żółtka rozprowadzić w odlanym mleku,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Budyń wystudzić po czym utrzeć z masłem na puszysty krem dodając podczas ucierania ekstrakt z wanilii.
Gotowym kremem przełożyć orzechowe biszkopty zostawiając trochę kremu na posmarowanie góry ciasta. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki po czym pokroić w kostkę.
Poproszę ze 2 kawałeczki, jak jeszcze coś zostało :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda apetycznie)))
OdpowiedzUsuńU mnie w lodowce od dwoch dni banofee 💙 Ale ja niemal kazde ciasto uwielbiam!😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤
ile to jest 200g mielonych orzechów w przeliczeniu na szklanki a nie gramy? bd bardzo wdzięczna za odpowiedz:)
OdpowiedzUsuń1 i 3/4 szklanki
Usuń