czwartek, 13 października 2016

Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną przekładane kremem śmietankowym

Jesień to idealna pora na marchewkowe wypieki. Dodatek marchewki w cieście czyni je lekko wilgotnym i wyjątkowo smacznym.











 ciasto:
 4 jajka
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki tortowej
300 g marchewki startej na grubych oczkach
200 ml oleju rzepakowego
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g żurawiny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


krem:
250 ml śmietanki 36%
250 g serka maskarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
50 g posiekanych orzechów włoskich


Białka ubić na sztywną pianę,dodawać stopniowo cukier i żółtka.Ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mąkę,sodę,proszek i cynamon,delikatnie wymieszać,wlać olej i ponownie wymieszać ciasto. Następnie wsypać potartą marchewkę,dodać żurawinę i posiekane orzechy.Wszystko dokładnie wymieszać i przelać ciasto do formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzoną połączyć z ubitą śmietaną. Serek maskarpone zmiksować z cukrem pudrem i połączyć ze śmietaną. 
 Na marchewkowy placek położyć 3/4 kremu,przykryć drugim plackiem,lekko docisnąć. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodowce.




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.