Sernik dyniowy na piernikowym spodzie
Kolejny sernik,bo bardzo lubię serniki w takiej jesiennej wersji z dynią i nutą piernikową.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem,dodać szczyptę soli i posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtko,przyprawę do piernika i kakao,zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę.
Tortownicę o śred. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić ciastem.
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami,dodać śmietanę,puree,cynamon,zetrzeć szczyptę gałki i wsypać proszek budyniowy. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą serową i wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 60 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać grubo posiekaną czekoladą.
ciasto:
140 g mąki tortowej
90 g masła
30 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
masa serowa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego
125 ml śmietanki 30%
3 jajka
40 g cukru pudru
1 szkl. puree z dyni
1 budyń śmietankowy na 1/2 l
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
ponadto:
3 łyżki masy kajmakowej
4 kostki czekolady deserowej
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem,dodać szczyptę soli i posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtko,przyprawę do piernika i kakao,zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę.
Tortownicę o śred. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić ciastem.
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami,dodać śmietanę,puree,cynamon,zetrzeć szczyptę gałki i wsypać proszek budyniowy. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą serową i wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 60 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać grubo posiekaną czekoladą.
ale genialny!
OdpowiedzUsuńDynia i piernik to super opcja! Oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/