Cukinia z papryką w zalewie curry

Efektownie wygląda i wyśmienicie smakuje.



2 żółte cukinie 
2 zielone cukinie 
1 czerwona papryka

 Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku. Należy je dobrze umyć,pokroić w plastry bez obierania skórki.Paprykę pokroić w cienkie paski. 





do słoika:

liść selera ( 1 na dno i 1 do góry)

plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry)

1 szczypta gorczycy

 Do słoika wkładać na przemian żółtą i zieloną cukinię oraz paski papryki.



zalewa:

1 szkl. octu 10%

6 szkl. wody

2,5 szkl. cukru

2 łyżeczki soli kamiennej

2 ząbki czosnku

1 przyprawa curry (op 20g)
  Podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić.
 Zalewą zalać przygotowane słoiki i szczelnie zakręcić.
Słoiki ułożyć w dużym garnku,wlać wodę by sięgała 3/4 wysokości słoików,pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody.
 Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików po 500 ml.

Komentarze

Popularne posty