Wieprzowina w sosie kurkowym

W tym roku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie.



ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
sól 
pieprz czarny świeżo mielony
1 listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego
300 g kurek
2 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka mąki
100 ml słodkiej śmietanki

Szynkę pokroić na plastry o grubości 1,5 cm,oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej,obsmażyć mięso na rumiano i podlać 3- 4 łyżkami gorącej wody Patelnię nakryć pokrywką i dusić chwilę by wytworzył się lekki sosik. Na osobnej patelni roztopić masło,dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać oczyszczone kurki,smażyć do lekkiego przyrumienienia. Podsmażone grzyby i cebulę połączyć z mięsem,dodać  pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby gdyby sosu było bardzo mało można podlać mięso niewielką ilością ciepłej wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zaciągnąć sos. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Ja podałam z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Obiadek smakował wyśmienicie.





Komentarze

Popularne posty