Kruche ciasto z agrestem i waniliową pianką
Agrest jest już chyba troszkę zapomnianym owocem więc proponuję poszukać go w ogrodach lub na targu i upiec to ciasto, bo jest niesamowicie smaczne.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki .1/3 ciasta wylepiamy blaszkę,którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na ciasto układamy agrest. Białka ubijamy ze solą dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie wystarczająco sztywna dodajemy mączkę ziemniaczaną,delikatnie mieszamy i wykładamy pianę na agrest. Pozostałą część ciasta ścieramy tarką bądź też rwiemy palcami kawałki na ubitą pianę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 60 minut.
ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła
4 żółtka
kostka masła
4 żółtka
2 szkl.obranego agrestu
pianka:
4 białka
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki .1/3 ciasta wylepiamy blaszkę,którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na ciasto układamy agrest. Białka ubijamy ze solą dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie wystarczająco sztywna dodajemy mączkę ziemniaczaną,delikatnie mieszamy i wykładamy pianę na agrest. Pozostałą część ciasta ścieramy tarką bądź też rwiemy palcami kawałki na ubitą pianę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.