Bułeczki z czerwonymi porzeczkami
Mamy
teraz prawdziwy owocowy raj więc owoce możemy jeść garściami. Są już
porzeczki,agrest i jagody,zaczynają dojrzewać borówki i maliny. Krzaczki
aż się uginają pod ciężarem owoców. Część muszę przerobić i pozamykać w
słoiczkach a resztę pozjadamy na bieżąco.
Są owoce to muszą być i wypieki z owocami.
Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami.
CIASTO:
Z
mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1/2 szkl. mąki krupczatki zrobić rozczyn,
odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem.
Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20
minut aby wyrosło.
Kiedy ciasto nam wyrośnie odrywać spore kawałki,rozciągnąć na dłoni i nadziewać porzeczkami,uformować bułeczki.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem i każdą posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec 25 minut w temp. 180 st.
Po upieczeniu lekko oprószyć je pudrem cukrem.
Są owoce to muszą być i wypieki z owocami.
Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami.
CIASTO:
2 szkl. mąki tortowej
2 szkl. mąki krupczatki
3 żółtka
1 szkl. ciepłego mleka
150 ml oleju
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
NADZIENIE:
2 szklanki obranych czerwonych porzeczek
3-4 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem i każdą posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec 25 minut w temp. 180 st.
Po upieczeniu lekko oprószyć je pudrem cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.