Bułeczki z czerwonymi porzeczkami

Mamy teraz prawdziwy owocowy raj więc owoce możemy jeść garściami. Są już porzeczki,agrest i jagody,zaczynają dojrzewać borówki i maliny. Krzaczki aż się uginają pod ciężarem owoców. Część muszę przerobić i pozamykać w słoiczkach a resztę pozjadamy na bieżąco. 
Są owoce to muszą być i wypieki z owocami.
 Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami. 










 CIASTO:
2 szkl. mąki tortowej
2 szkl. mąki krupczatki
3 żółtka
1 szkl. ciepłego mleka
150 ml oleju
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli

Z  mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1/2 szkl. mąki krupczatki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem. Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło.

NADZIENIE:
2 szklanki obranych czerwonych porzeczek
3-4 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej

Kiedy ciasto nam wyrośnie odrywać spore kawałki,rozciągnąć na dłoni i  nadziewać porzeczkami,uformować bułeczki. 
Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem i każdą posmarować rozmąconym jajkiem.
 Piec 25 minut w temp. 180 st.
Po upieczeniu  lekko oprószyć je pudrem cukrem.







Komentarze

Popularne posty