Pampuchy z twarogiem i porzeczkami
Pampuchy,parowańce,drożdżowe
pierogi na parze, każdy nazywa je po swojemu i każdy robi z tym z czym
lubi. Odkąd pamiętam jeszcze z dzieciństwa mama robiła je z twarogiem na
słodko, a latem obowiązkowo z jagodami.
Te smaki już znam i czasem je robię,ale wciąż szukam czegoś innego i przeprowadzam małe eksperymenty.
Byłam ciekawa jak będą smakowały z czerwoną porzeczką i musiałam wypróbować. Sama porzeczka wydała mi się za cierpka więc dołożyłam twaróg i wyszło fajne połączenie. Dodatkowo polałam je musem z czerwonej porzeczki. Pycha! Naprawdę polecam.
Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru,sól,wbijamy jajka i musimy lekko przemieszać. Wlewamy rozczyn i roztopione masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Te smaki już znam i czasem je robię,ale wciąż szukam czegoś innego i przeprowadzam małe eksperymenty.
Byłam ciekawa jak będą smakowały z czerwoną porzeczką i musiałam wypróbować. Sama porzeczka wydała mi się za cierpka więc dołożyłam twaróg i wyszło fajne połączenie. Dodatkowo polałam je musem z czerwonej porzeczki. Pycha! Naprawdę polecam.
Ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
40 g drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
szczypta soli
Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru,sól,wbijamy jajka i musimy lekko przemieszać. Wlewamy rozczyn i roztopione masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
200 g twarogu
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 ml słodkiej śmietanki
1 szkl. czerwonych porzeczek
Twaróg
rozgniatamy widelcem na gładką masę,dodajemy cukry, śmietankę i
mieszamy. Wsypujemy porzeczki i delikatnie mieszamy twaróg,tak by nie
rozgnieść porzeczek.
Wyrośnięte
ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą
foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżeczkę
nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na
oprószonej mąką stolnicy lub blacie pozostawiając kilka minut do
podrośnięcia.
W
tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do
gotowania na parze to super,jeżeli nie to zakładamy na garnek ściereczkę
i mocujemy ją przy pomocy mocnej gumki. Kiedy woda zacznie się gotować
układamy po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi
będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy
miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów.
Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść.
Ugotowane pierogi spożywamy od razu polane musem z porzeczek lub kiedy ostygną odsmażamy je na maśle.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.