Kiszona czerwona kapusta

Lubię mieć zapas  kiszonej kapusty na zimę. Kapustę kiszę sama ,robię to zazwyczaj pod koniec września lub w październiku. Do kiszenia zwykle używam kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Czerwoną najczęściej wykorzystuję  do przygotowania surówek.







3-4 główki czerwonej kapusty
3 łyżki soli kamiennej



 Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję na połówki i szatkuję ręczną szatkownicą.
Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną.

Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami i kolejno ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na wierzch kładę deseczkę i obciążam kamieniem. Ustawiam w ciepłe miejsce i na bieżąco usuwam nadmiar soku który wydzieli kapusta. Po kilku dniach,gdy kapusta się zszumuje przebijam ją kijem robiąc kilka otworów do samego dna i odkrytą zostawiam na dobę .W ten sposób z kapusty ulotnią się gazy. Potem przykrywam ściereczką,układam deskę i kamień,kapustę przenoszę w chłodniejsze miejsce i czekam aż się ukisi. Trwa to z reguły 2-3 tygodnie.
Kiedy stwierdzę,że kapusta jest wystarczająco ukiszona przekładam ją do słoików. Słoiki wstawiam do spiżarni.










 

Komentarze

Popularne posty