Czerwona kapusta duszona w soku z pomarańczy

Bardzo lubimy czerwoną kapustę jako dodatek do obiadu. Robiłam z niej już różne surówki oraz duszoną na ciepło w tradycyjny sprawdzony sposób. Tym razem postawiłam na kapustę duszoną w soku pomarańczowym z dodatkiem świeżego imbiru,goździków i żurawiny.





1/2 średniej główki kapusty czerwonej
sok z 2 dużych pomarańczy
3 goździki
garść suszonej żurawiny
1 jabłko
3 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki oleju
sól i cukier do smaku





 Kapustę poszatkować,jabłko obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej wrzucić jabłko,przesmażyć chwilkę,wrzucić kapustę i zalać sokiem z pomarańczy. Dodać goździki,starty imbir i żurawinę. Dusić pod przykryciem do miękkości ( u mnie trwało to 40 minut),doprawić octem,solą i cukrem. Podawać na gorąco.




Źródło przepisu tu

Komentarze

Popularne posty