Czerwona kapusta duszona w soku z pomarańczy
Bardzo
lubimy czerwoną kapustę jako dodatek do obiadu. Robiłam z niej już
różne surówki oraz duszoną na ciepło w tradycyjny sprawdzony sposób. Tym
razem postawiłam na kapustę duszoną w soku pomarańczowym z
dodatkiem świeżego imbiru,goździków i żurawiny.
1/2 średniej główki kapusty czerwonej
sok z 2 dużych pomarańczy
3 goździki
garść suszonej żurawiny
1 jabłko
3 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki oleju
sól i cukier do smaku
sok z 2 dużych pomarańczy
3 goździki
garść suszonej żurawiny
1 jabłko
3 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki oleju
sól i cukier do smaku
Kapustę
poszatkować,jabłko obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej
wrzucić jabłko,przesmażyć chwilkę,wrzucić kapustę i zalać sokiem z
pomarańczy. Dodać goździki,starty imbir i żurawinę. Dusić pod
przykryciem do miękkości ( u mnie trwało to 40 minut),doprawić
octem,solą i cukrem. Podawać na gorąco.
Źródło przepisu tu
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.