Miętusek
Delikatne lekko orzeźwiające ciasto z miętową pianką
Białka
ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy
wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać i przelać na blaszkę (o wym. 26/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 25 minut.
Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka
biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem miętowy:
3 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
300 g landrynek miętowych
3 łyżki cukru
2 op budyniu waniliowego
200 g masła
pianka:
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym
ponadto:
duża paczka herbatników
czekolada deserowa
Do
rondelka o grubym dnie wsypać cukierki i zalać wodą. Ustawić na małym
ogniu i ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą (trwa to
dłuższą chwilę). Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Do
gorącego wlać ciepły syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i
zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć
warstwę herbatników.
Galaretki
rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i
zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować
stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.