Miętusek

Delikatne lekko orzeźwiające ciasto z miętową pianką




 biszkopt:
4 jajka 
3/4 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
    
krem miętowy:
 3 szklanki mleka 
1/2 szklanki wody 
300 g landrynek miętowych
3 łyżki cukru 
2 op budyniu waniliowego 
200 g masła
 
 pianka:
 
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru 
2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym

ponadto:

duża paczka herbatników
czekolada deserowa

 Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać i przelać na blaszkę (o wym. 26/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 25 minut. 

Do rondelka o grubym dnie wsypać cukierki i zalać wodą. Ustawić na małym ogniu i ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą (trwa to dłuższą chwilę). Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gorącego wlać ciepły syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. 

Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować  stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka






Komentarze

Popularne posty