Ogórki konserwowe

Stary,sprawdzony i niezawodny mój przepis na ogórki konserwowe słodko-kwaśne




 ok. 2,5 kg średnich ogórków
2 marchewki
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka baldachów kopru
2 łyżki gorczycy
zalewa:
8 szkl. wody 
2 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
2 łyżki soli kamiennej do przetworów
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
5-6 liści laurowych
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Wodę,ocet,cukier,sól i przyprawy należy zagotować i wystudzić.
Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy,włożyć baldach kopru,kilka plasterków marchewki,2-3 plasterki czosnku i parę wiórków chrzanu.
Ogórki poukładać w słoikach,zalać zalewą i szczelnie zakręcić nakrętki. Słoiki należy pasteryzować  3 minuty licząc od momentu zagotowania się wody.
Z podanej porcji wychodzi 8 słoików o poj. 720 ml









Komentarze

Popularne posty