Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną
Moja propozycja na smaczny obiad
Z
mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut.
Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką.
ciasto:
3 szkl.mąki pszennej
1 szkl. ciepłej wody
3 łyżki stopionego masła
sól
farsz:
500 g kapusty kiszonej
2 dag suszonych grzybów leśnych
1 cebula
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
Grzyby suszone płuczemy i zalewamy wodą (najlepiej to zrobić kilka godzin wcześniej).
Kapustę kiszoną płuczemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy przyprawy i namoczone grzyby,gotujemy do miękkości.
Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,smażymy do lekkiego przyrumienienia. Dodajemy odciśniętą
ugotowaną kapustę,ugotowaną kaszę,mieszamy wszystko razem, doprawiamy do
smaku. Odstawiamy do przestudzenia.Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.