Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Moja propozycja na smaczny obiad




 ciasto:
3 szkl.mąki pszennej
1 szkl. ciepłej wody
3 łyżki stopionego masła
sól

Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut.
farsz:
500 g kapusty kiszonej
2 dag suszonych grzybów leśnych 
1 cebula
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej


Grzyby suszone płuczemy i zalewamy wodą (najlepiej to zrobić kilka godzin wcześniej).
Kapustę kiszoną płuczemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy przyprawy i namoczone grzyby,gotujemy do miękkości.
Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,smażymy do lekkiego przyrumienienia. Dodajemy odciśniętą ugotowaną kapustę,ugotowaną kaszę,mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.
 Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką.




Komentarze

Popularne posty