Sernik straciatella z malinami

Kolejny sernik bez pieczenia tym razem pyszna straciatella






Spód sernika:

250 g herbatników kakaowych
  100 g masła
20 g mlecznej czekolady




 Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm (użyłam kwadratowej) wyłożyć folią aluminiową.  Masę ciasteczkową przełożyć do formy i  równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut.


Masa serowa:


1 op. sernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera)
400 g serka waniliowego
500 ml mleka
100 g czekolady deserowe
2 łyżeczki żelatyny
ponadto:

  2 galaretki malinowe
250 g malin




Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,czekoladę drobno startą i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia.


Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia.


Maliny ułożyć na serniku  i zalać tężejącą galaretką.


Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować.

Komentarze

Popularne posty