Sernik straciatella z malinami
Kolejny sernik bez pieczenia tym razem pyszna straciatella
Spód sernika:
250 g herbatników kakaowych
100 g masła
20 g mlecznej czekolady
Herbatniki
rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i
rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i
dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm (użyłam kwadratowej) wyłożyć folią
aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić
na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Masa serowa:
1 op. sernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera)
400 g serka waniliowego
400 g serka waniliowego
500 ml mleka
100 g czekolady deserowe
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki żelatyny
ponadto:
2 galaretki malinowe
250 g malin
Zawartość
opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,czekoladę drobno startą i żelatynę
rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na
przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia.
Maliny ułożyć na serniku
i zalać tężejącą galaretką.
Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.