Śmietankowa chmurka z borówkami
Borówki obficie obrodziły w moim ogrodzie więc zajadamy się nimi do oporu.
Nie może zabraknąć też ciasta z tymi pysznymi owocami zapraszam zatem na śmietankową chmurkę.
Mąkę
tortową i proszek do pieczenia zmieszałam razem i przesiałam przez sito.
Żółtka oddzieliłam od białek do osobnej miseczki, do białek dodałam
cukier i ubiłam na sztywną pianę,po czym dodawałam po jednym żółtku cały
czas miksując. Do masy stopniowo przesiałam mąkę powoli i delikatnie
wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe
ciasto przelałam na blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko na dno)
papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt
odstawiłam do wystygnięcia.
Galaretki cytrynowe rozpuściłam w 2 szklankach wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno,dodałam lekko tężejącą galaretkę ,zmiksowałam wszystko dokładnie i wsypałam borówki. Gotową masę przelałam na biszkopt i włożyłam do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowałam niebieską galaretkę rozpuszczając ją w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wylałam na masę śmietanową i ponownie wstawiłam do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe i można się delektować.
Polecam również Błękitne ciasto z borówkami
http://elka72.bloog.pl/id,342010221,title,Blekitne-ciasto-z-borowkami,index.ht
Nie może zabraknąć też ciasta z tymi pysznymi owocami zapraszam zatem na śmietankową chmurkę.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 ml śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe
2 szkl. borówek
1 niebieska galaretka
Galaretki cytrynowe rozpuściłam w 2 szklankach wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno,dodałam lekko tężejącą galaretkę ,zmiksowałam wszystko dokładnie i wsypałam borówki. Gotową masę przelałam na biszkopt i włożyłam do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowałam niebieską galaretkę rozpuszczając ją w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wylałam na masę śmietanową i ponownie wstawiłam do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe i można się delektować.
Polecam również Błękitne ciasto z borówkami
http://elka72.bloog.pl/id,342010221,title,Blekitne-ciasto-z-borowkami,index.ht
super wygląda to ciasto. Szkoda że wczesniej nie zerknełam bo bym na szkolną dyskotekę corce zrobiła
OdpowiedzUsuń