Słodkie bułeczki z budyniem i truskawkami

Mój tegoroczny hit wśród truskawkowych wypieków 






CIASTO:
2 szkl. mąki tortowej
2 szkl. mąki krupczatki
3 żółtka
1 szkl. ciepłego mleka
150 ml oleju
5 dag drożdży
3 łyżki cukru 
szczypta soli   


Z  mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1/2 szkl. mąki krupczatki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem. Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło.  


NADZIENIE:
1/2 kg truskawek
budyń śmietankowy na 3/4 l
1/2 l mleka
3 łyżki cukru 




Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Truskawki umyć,pozbawić szypułek i osuszyć. Kiedy ciasto wyrośnie lekko rozwałkować na grubość 1 cm ,powycinać koła,na każde położyć 1 łyżeczkę budyniu ,2 truskawki i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed pieczeniem każdą posmarować  rozmąconym jajkiem . Piec 25 minut w temp. 180 st. C Po upieczeniu  lekko oprószyć je pudrem cukrem.   


Komentarze

Popularne posty