Słodkie bułeczki z budyniem i truskawkami
Mój tegoroczny hit wśród truskawkowych wypieków
CIASTO:
CIASTO:
2 szkl. mąki tortowej
2 szkl. mąki krupczatki
3 żółtka
1 szkl. ciepłego mleka
150 ml oleju
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
szczypta soli
Z
mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1/2 szkl. mąki krupczatki zrobić rozczyn,
odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem.
Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20
minut aby wyrosło.
NADZIENIE:
1/2 kg truskawek
budyń śmietankowy na 3/4 l
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
Budyń
ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Truskawki
umyć,pozbawić szypułek i osuszyć. Kiedy ciasto wyrośnie lekko
rozwałkować na grubość 1 cm ,powycinać koła,na każde położyć 1 łyżeczkę
budyniu ,2 truskawki i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce i odstawić
do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed pieczeniem każdą posmarować
rozmąconym jajkiem . Piec 25 minut w temp. 180 st. C Po upieczeniu
lekko oprószyć je pudrem cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.