Torcik truskawkowo-jogurtowy


biszkopt:

4 jajka

3/4 szkl. cukru

1 szkl. mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miseczki, do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewamy  mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (śred. 26 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki.  Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne.

masa jogurtowa (różowa warstwa): 
400 ml jogurtu naturalnego
2 szkl. zmiksowanych truskawek z cukrem
(ilość cukru wedle uznania,u mnie ok 4 łyżki)
6 łyżeczek żelatyny

Jogurt miksujemy z truskawkami,dodajemy płynną żelatynę,masę wylewamy na biszkopt,który obowiązkowo umieszczamy w tortownicy,wkładamy do lodówki do stężenia.
masa śmietanowa (biała warstwa):

500 ml śmietanki 36%

150 g białej czekolady

2 łyżeczki żelatyny

ponadto:
kilka truskawek do dekoracji
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno,wlewamy przestudzoną czekoladę,miksujemy i na koniec dodajemy płynną żelatynę. Masę śmietanową wylewamy na masę jogurtową i umieszczamy w lodówce na kilka godzin do stężenia. Po schłodzeniu wierzch ozdabiamy truskawkami.


















Komentarze

Popularne posty