Tort dacquoise

Przepyszny tort daktylowy 





blaty bezowe :

6 białek
szczypta soli 
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka  soku z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych




Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać  stopniowo cukier cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, delikatnie wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

krem:

250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
150 g masy kajamkowej 
pół szklanki posiekanych  orzechów włoskich
10 posiekanych daktyli



Mascarpone wymieszać za pomocą miksera z  kajamkiem na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając łopatką.

Dodać bakalie i ponownie wymieszać.


ponadto:
cukier puder do oprószenia  
kakao do oprószenia
daktyle  do dekoracji
     
     



Na talerzu ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami .
















Komentarze

Popularne posty