Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni

Nie ma chyba nic lepszego od domowego pieczywa i ten wydobywający się zapach z piekarnika. Ja uwielbiam takie zapachy i domowe wypieki. Do szczęścia wystarczy mi tylko odrobina masła,kawałek ciepłej kromki i kubek kakao. Pycha!





500 ml ciepłej wody

50 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka  soli

4 czubate łyżki płatków owsianych
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

300 g mąki pszennej
 3 łyżki oleju z pestek winogron
3 czubate łyżki pestek dyni 
1 łyżka mleka do posmarowania
                         


Do miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.


















Komentarze

Popularne posty