Deser kokosowo-malinowy z chia


Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Podobno nasiona chia zawierają więcej kwasów omega 3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki i bardziej bogate w wapń niż mleko.
 Ostatnio stały się bardzo popularne w naszym kraju. Internet jest przepełniony przepisami na desery,puddingi,koktajle i wypieki więc ja też postanowiłam spróbować. Jak na pierwszy raz to jestem mile zaskoczona smakiem i łatwością z jaką można przygotować deser z tymi nasionkami.




1 szkl. mleczka kokosowego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżeczki
2 łyżeczki miodu
1 szkl. malin


Nasiona chia i 2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać z mlekiem kokosowym,posłodzić 1 łyżeczką miodu i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Do dwóch szklanek nałożyć napęczniałe nasionka.
Maliny zmiksować z łyżeczką miodu,rozłożyć do szklanek napełnionych chia ,posypać wiórkami kokosowymi i udekorować malinami.



Komentarze

Popularne posty