Domowy ocet jabłkowy
Przepis na domowy ocet jabłkowy jest bardzo prosty,jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Na początek musimy wybrać dobry produkt,to znaczy dobrej jakości ekologiczne,niepryskane jabłka. W niektórych przepisach zaleca się robienie octu z obierek bądź też ogryzek jabłkowych. Ja swój ocet zrobiłam z całych jabłek,a dokładnie z papierówek.
Ocet jabłkowy –
właściwości
Dzięki produktowi bazowemu (jabłkom), ocet jabłkowy jest bogactwem
składników odżywczych. W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i
pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor,
chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witamin z grup: A, B, C,
E, P. Zawiera także pogromcę wolnych rodników w postaci beta-karotenu
oraz kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Odpowiednie zestawienie tych
związków pomaga przede wszystkim w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych
produktów przemiany materii i toksyn. Wzmacnia również system
immunologiczny, poprawia stan naczyń krwionośnych i reguluje gospodarkę
kwasowo-zasadową.
http://bonavita.pl/ocet-jablkowy-niezwykle-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-lecznictwie
http://bonavita.pl/ocet-jablkowy-niezwykle-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-lecznictwie
1 kg jabłek papierówek
1 l wody przegotowanej letniej wody
4 łyżki cukru
cukru zaleca się 1 łyżkę na 250 ml wody
Odstawiłam w ciemne, ciepłe
miejsce. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały
się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, a taki ocet
nadaje się do wyrzucenia. Dlatego najlepiej jest przycisnąć jabłka
szklanką lub nie za dużym talerzem (niezbędny jest dopływ tlenu dla
prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych). Aby zapewnić równomierny dostęp tlenu do całej powierzchni trzeba raz dziennie zamieszać zawartość słoja za pomocą drewnianej łyżki. Cały proces fermentacji wyniósł 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrowałam ocet i rozlałam do butelek. Octu już nie pasteryzowałam,ponieważ sam w sobie jest konserwantem,może stać długo i się nie zepsuje.
Proces fermentacji może się wydłużyć nawet do 5 tygodni,zależy to od temperatury pomieszczenia w którym stoi nastawiony ocet. U mnie trwało krócej,ponieważ słój stał w dość ciepłym miejscu,a wszystko to robiłam teraz w sierpniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.