czwartek, 11 sierpnia 2016

Drożdżówka ze śliwkami na jogurcie greckim


Kiedy tylko pojawiają się pierwsze śliwki obowiązkowo musi być drożdżówka. Ta upieczona została z dodatkiem jogurtu greckiego.



ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki cukru 
2 żółtka
20g drożdży
6 łyżek oleju z pestek winogron
szczypta soli

ponadto:
ok. 500 g śliwek

kruszonka:
4 łyżki cukru
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
4 łyżki mąki
50 g masła
                                                     

Z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn. Wymieszać wszystkie składniki razem i odstawić do wyrośnięcia.

 Żółtka ubić z cukrem,do ubitych dodać jogurt i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, wlać ubite żółtka z jogurtem, dodać wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrobić dobrze ciasto . Nie przerywając wyrabiania wlewać  powoli olej.
Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,ułożyć owoce, skórką do dołu. Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec dok. 45 - 55 minut
Upieczone przestudzić,można delikatnie polać lukrem.


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.