Drożdżówka ze śliwkami na jogurcie greckim
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze śliwki obowiązkowo musi być drożdżówka. Ta upieczona została z dodatkiem jogurtu greckiego.
ciasto:
2
szklanki mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłego mleka
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki cukru
2 żółtka
20g drożdży
4 łyżki cukru
2 żółtka
20g drożdży
6 łyżek oleju z pestek winogron
szczypta soli
ponadto:
ok. 500 g śliwek
szczypta soli
ponadto:
ok. 500 g śliwek
kruszonka:
4 łyżki cukru
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
4 łyżki
mąki
50 g masła
50 g masła
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn. Wymieszać wszystkie składniki razem i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem,do ubitych dodać jogurt i wymieszać. Do
miski przesiać mąkę, wlać ubite żółtka z jogurtem, dodać
wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrobić dobrze ciasto . Nie
przerywając wyrabiania wlewać powoli olej.
Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,ułożyć owoce, skórką do dołu. Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec dok. 45 - 55 minut
Upieczone przestudzić,można delikatnie polać lukrem.
Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,ułożyć owoce, skórką do dołu. Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec dok. 45 - 55 minut
Upieczone przestudzić,można delikatnie polać lukrem.
wygląda swojsko i domowo, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;
Usuń