Gołąbki ryżowo-drobiowe w kapuście włoskiej
Delikatne mięso z indyka połączone z ryżem i otulone kapustą włoską to moja propozycja na lekki obiad.
Kapustę obgotować we wrzątku. Po obgotowaniu wyciąć głąb, rozdzielić liście i wyciąć grube nerwy.
Ryż ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i wystudzony dodać do mięsa.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do mięsa. Wbić jajko i przyprawić solą,pieprzem i ziołami. Wyrobić na jednolitą masę ,nakładać porcje mięsa na liście kapusty,zwinąć gołąbki.
Gołąbki ułożyć w garnku,dodać koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i gotować około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.
średnia główka kapusty włoskiej
500 g mięsa mielonego z indyka (z udźca)
150 g ryżu
1 jajko
1 cebula
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie
1 szkl. bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ryż ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i wystudzony dodać do mięsa.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do mięsa. Wbić jajko i przyprawić solą,pieprzem i ziołami. Wyrobić na jednolitą masę ,nakładać porcje mięsa na liście kapusty,zwinąć gołąbki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.