Gołąbki ryżowo-drobiowe w kapuście włoskiej

Delikatne mięso z indyka połączone z ryżem i otulone kapustą włoską to moja propozycja na lekki obiad.




średnia główka kapusty włoskiej

500 g mięsa mielonego z indyka (z udźca)

150 g ryżu

1 jajko

1 cebula
1 łyżka masła

sól
świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie

1 szkl. bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego


 Kapustę obgotować we wrzątku. Po obgotowaniu wyciąć głąb, rozdzielić liście i wyciąć grube nerwy. 
 Ryż ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i wystudzony dodać do mięsa. 
 Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do mięsa. Wbić jajko i przyprawić solą,pieprzem i ziołami. Wyrobić na jednolitą masę ,nakładać porcje mięsa na liście kapusty,zwinąć gołąbki. 


Gołąbki ułożyć w garnku,dodać koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i gotować około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.



Komentarze

Popularne posty