Kostka śmietanowa z kryształkami
Latem gdy jest bardzo gorąco takie zimne ciasta smakują najlepiej
Galaretki: agrestową,pomarańczową i z czarnej porzeczki rozpuścić każdą osobno w 1 szklance gorącej wody.przelać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej. Stężałe galaretki pokroić w kostkę.
Trzy galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,wlać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kostki kolorowych galaretek,wymieszać i wylać masę do przygotowanej blaszki.
Ja użyłam blaszki o wym. 24/29,którą wcześniej wyłożyłam folią aluminiową.
Ciasto należy włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Po całkowitym stężeniu na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto pokroić w sporą kostkę i można się nim delektować.
1000 ml śmietany 36%
3 galaretki malinowe
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka o smaku czarnej porzeczki
5 kostek czekolady mlecznej
Galaretki: agrestową,pomarańczową i z czarnej porzeczki rozpuścić każdą osobno w 1 szklance gorącej wody.przelać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej. Stężałe galaretki pokroić w kostkę.
Trzy galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,wlać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kostki kolorowych galaretek,wymieszać i wylać masę do przygotowanej blaszki.
Ja użyłam blaszki o wym. 24/29,którą wcześniej wyłożyłam folią aluminiową.
Ciasto należy włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Po całkowitym stężeniu na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto pokroić w sporą kostkę i można się nim delektować.
Wygląda przepysznie, pewnie równie dobrze smakuje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) a co do smaku to potwierdzam:)
Usuń