Marynowana papryka


Warto mieć w swojej spiżarni chociaż kilka słoiczków marynowanej papryki,bo to wspaniały dodatek do kanapek,sałatek i niektórych potraw.




 2 kg mieszanej papryki (czerwona,żółta i zielona)
2 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki
1 duża cebula pokrojona w plasterki
liście laurowe ( po 1 szt na każdy słoik) 
kolorowy pieprz ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca

zalewa:
6 szkl.  wody
1 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
1 łyżka soli kamiennej do przetworów

Składniki zalewy zagotować i wystudzić.

Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na średniej grubości paski. Zalać wrzątkiem i od razu odcedzić.

Do każdego słoika na dno włożyć 1 listek laurowy, 5-6 ziarenek pieprzu,2 kulki ziela angielskiego,1/4 łyżeczki gorczycy,2-3 plasterki czosnku,1 plasterek cebuli. Słoiki uzupełnić papryką,zalać zalewą,zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Z tej porcji wyszło 11 słoiczków o poj. 240 ,260 ml.








Komentarze

Popularne posty